Télikert

Télikert, télikert házilag, télikert Budapest és országosan, a téli kert

A télikert, a házak, a lakások, akárcsak az emberek, mind-mind mások. Télikert házilag is lehet, de jobb szakemberre bízni. Télikert Budapest, téli kert MO.

A télikert, a házak, a lakások, akárcsak az emberek, mind-mind mások, hisz eltérő igények és helyszíni adottságok figyelembevételével épülnek. A télikert a ház tükre, mely a természetet, a fényt, a megvilágosodást jelképező láncszemként teremt kapcsolatot a ház és a környezet között. A télikerteknek – akár kapcsoltak, akár az épülettel funkcionálisan egybeépültek-színeikkel, könnyed megjelenésükkel a világosságot, a fényt és a feltárulkozást kell hirdetniük. Referenciánk!

– Télikert gyártása, szerelése, beépítése az egyik fontos feladatunk. Nekünk van a télikert gyártására engedélyünk, ISO minősitéssel. Vállalunk terasz beépítést, előtető készítést, medence fedését is.

Napjainkban egyre több háznál látunk télikertet, melyet sokan nem csupán a növények kihelyezésére, hanem a lakrész megnagyobbítása érdekében alakítanak ki. Egy nyitott terasz ugyanis – miután beüvegezik – az épület szerves részévé válik, sőt, hőszigetelő funkciót is betölt.

 

A télikertek lehetnek fűtöttek, de fűtés nélkül is készülhetnek. Amennyiben télen is lakótér részeként szeretnénk használni, akkor nagyjából 18 °C-ot kell tartanuk benne. Egy beépített teraszon – melyet 3-4 fala felöl fűt a ház – külön fűtés nélkül is tarthatunk Az üvegek kiválasztásakor az anyag számos fizikai tulajdonságát kell mérlegelnünk. Az optimális hő átbocsátásához nem megfelelő a víztiszta üveg, e helyett különböző fémbevonatos anyagokat szoktak használni a télikertek üvegezésekor.

Hova építsük?

A legjobb, ha a télikert a ház szerves része, azaz még télen sem kell kilépni a lakásból, hogy élvezhessük a meleg, nyugtató természetet, miközben kint esik az eső, vagy hatalmas pelyhekben hull a hó. A házhoz épített télikert lehet a nappali meghosszabbítása, így megnöveli az életteret. Ha pedig nagyméretű, elhúzható toló-bukó, harmonika erkélyajtókat tervezünk rá, nyáron „beengedhetjük” a kertet a lakásba, így az szinte észrevétlenül válik egyé a lakótérrel. A konyhából nyíló télikerttel kellemes reggeliző- és kávézósarkot nyerünk.

Mire kell figyelni?

Tervezésekor mindenképpen szakemberrel kell konzultálni, hogy álmaink és vágyaink mellett a terv az építési előírásokhoz és a technikai lehetőségekhez is igazodjon. Fontos szempont a megfelelő anyagok kiválasztása, de a jó hőszigetelésről és a fűtésről is gondoskodni kell.

A télikert tervezés során különböző formájú megoldásokban gondolkodhatunk, figyelembe véve a ház formáját, az esztétikai szempontokat és nem utolsósorban a megvalósíthatóságot. De ne feledjük, hogy nem csak egy külön épület felhúzásával van lehetőség télikert kialakítására. A meglévő terasz egy részének, vagy akár az erkély beüvegezésével is gyönyörű, növényekkel dúsan beültetett területeket nyerhetünk.

Előnyök és hátrányok az anyagválasztásban

Nagyon lényeges, hogy milyen szerkezeti- és burkolóanyagokból készítjük télikertünket. Az üvegfelület esetén lényeges annak hőszigetelő-képessége, valamint energia és fényáteresztő képessége. Az üvegek hő veszteségét a “k” értékkel (W/m2K), fényáteresztő képességét pedig a “G” értékkel (%) jellemezzük. Annál jobban megfelel a célnak az üveg, minél kisebb a k, és minél nagyobb a G éréke.

Arra azért számítsunk, hogy ezek egymással ellentétes paraméterek; minél kisebb egy üveg hő vesztesége (mondjuk vastagságából eredően), ezzel együtt annál kisebb lesz a fényáteresztése is. És minél vékonyabb egy üveg, annál több fényt enged át, ami növényeink szempontjából jó, ám hő vesztesége is nagyobb vastagabb társaihoz viszonyítva.

Fejmagasság felett mindenképp biztonsági üveget kell használni, hogy törés esetén a szilánkok ne tudjanak lehullani az alattuk tartózkodókra.
Üveg helyett már speciális műanyagokkal, polikarbonáttal is burkolhatjuk a télikertet. Ezek között vannak légkamrás megoldásúak, ahol a cellák között levő levegő kiválóan hőszigetel, ám itt is érvényesül a “valamit valamiért”; ezáltal kevesebb fényt enged be, nem átlátszó csak áttetsző, így a télikertből nem csodálhatjuk a csillagokat.

Télikertünk szerkezetének kialakításakor is többféle anyagból választhatunk. Műanyagból a legideálisabb, mert nagyon jó a hőszigetelő képessége, és ár-érték arányban is a legjobb megoldás.  A fa a legtermészetesebb, ám ez a levegő páratartalmától függően, hol nedvességet vesz föl, hol pedig kiszárad, ezért az így fellépő anyagfeszültségeket mindenképp ki kell küszöbölni (rugalmas szilikon-tömítések stb.), különben az üvegezés megrepedhet. Mi télikerteket nem gyártunk fa alapanyagból, csak fa utánzatú, hatásu festékkel, vagy műanyag bevonattal látjuk el, így közelről sem vehető észre, hogy az nem fából készölt.

Az alumíniumszerkezet az időjárási hatásokra érzéketlen, és könnyű. Beszerzési ára jóval magasabb az acélnál, műanyagnál, de ha utóbbihoz hozzáadjuk a korrózióvédelemre fordított költségeinket, akkor körülbelül ugyanott leszünk. Mi már kifejezetten alumíniumból készítjük a nagy télikerteket, mert örökössé válik, nem kell kezelni.

Általános jellemzők

A télikert elsődleges funkciója, hogy minél közvetlenebb kapcsolatot teremtsen a környező világgal, a természettel. Ezért minden szabad felületének átlátszónak, illetve fényáteresztőnek kell lennie.

Télikert gyártás folyamán képzett szakemberek végzik a munkát. A télikert gyártása engedélyhez kötött, ami nekünk rendelkezésre áll, ISO minősítéssel is rendelkezünk.

A télikert nem lehet huzatos, nem eshet be az eső és bírnia kell a hőterhelést is. Nagyon fontos a megfelelő hőszigetelés mind energiatakarékossági, mind pedig funkcionális szempontból.

– A télikert tervezése szakirányú mérnöki diplomával rendelkezők feladata, és a vevővel közösen alakítják ki a helyhez illően a télikert alakját, méreteit.

A lehűlt határoló felületeken ugyanis a levegő páratartalma lecsapódik. A rosszul szigetelt télikert használati értéke a falak és a mennyezet állandó nedvessége miatt leromlik, a ház élettartama pedig lerövidül.
A nyílászáróknak jól szigeteltnek, résmentesen záródónak, ugyanakkor könnyen kezelhetőnek kell lenniük.

– A tervezőink optimálisabb megoldásokat választanak a télikert készítése folyamán a nyitásmódok kiválasztásában. A télikert szerelése komoly szakértelmet igényel, hogy a harmonika, toló, bejárati ajtókat csúcs minőséggel be tudják állítani.

– A télikert ára függ nagymértékben a nyitásmódozatoktól, a választott télikert anyagoktól, üvegezés minőségétől, polikarbonát vastagságától, az alakjától, stb.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.